Kuglof je jedna prava božićna obiteljska priča, koju ovih blagdana morate ispričati za Vašim stolom. Kad razmišljam o božićnom stolu, kuglof je neizostavan dio te tople obiteljske tradicije.
Ovoga puta sam se odlučila za malo drugačiju "lakšu" verziju sa bananama i šumskim voće.
2 zrele banane, prezrele... idealne da ih se iskoristi u Banana kruhu, ili u ovom mom slučaju Banana kuglofu. :)
Banane biskvitu daju takvu sočnost i mekoću, a kad mu se doda šumsko voće, dobije onaj kiselkasti "kick". Prefino!
Idealan kolač za poslužiti ga uz popodnevni čaj ili kavu, a sočan ostaje i dva, tri dana nakon, tako da je idealan i za doručak uz čašu mlijeka (ako uspije ostati tolko dugo na životu) ;).
Recept:
- 2 šalice oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja
- 1 1/3 šalice šećera
- 2 zrele banane
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice ulja
- 280 g šumskog voća
Preljev:
- 50 g šumskog voća
- 1 žlica vode
- 1 žlica šećera
- Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol)
- U drugoj zdjeli jaja dobro razradimo sa šećerom, dodamo zgnječene banane, ekstrakt vanilije i ulje, sve dobro sjedinimo
- U mokru smjesu dodajemo u par navrata mješavinu suhih sastojaka
- Lagano umiješamo šumsko voće
- Pečemo na 180 C cca 45 min
- Na laganoj vatri prokuhamo šumsko voće, vodu i šećer (dok voće ne počne ispuštati svoj sok)
- Vruće prelijemo preko kuglofa
Tihana
Krasno izgleda. Obavezno ću isprobati.
OdgovoriIzbriši...i ja ću pokušati, nadam se da će mi uspjeti i izgledom i okusom,...
OdgovoriIzbrišihvala! :) obavezno isprobajte! lijepo izgleda, al jos je boljeg okusa... ;) ako zelite mozete pofotkati svoje primjerke pa mi posaljete fotke da ih objavim na FB.. naravno, uz vase dopustenje... :)
OdgovoriIzbrišikrasne boje!
OdgovoriIzbrišihvala!:)
Izbriši