Napokon sam ih dočekala! Mjesec srpanj pripada njima. Jedno od mojeg najdražeg bobičastog voća. Divne, velike, glatke, plave, prefine i izuzetno zdrave bobice. Predstavljam Vam gospođicu Borovnicu! :).
Glumicu koja glavnu ulogu ima u ovom postu, a imat će ih sigurno i u par narednih. :)
Najdraže mi ih je jesti onako svježe, bez ičega, makar ih obožavam i u desertima.
Imam tu sreću što ih dobijem direktno od uzgajivača, tako da se odmah opskrbim većom količinom. Dio odmah iskoristim, a dio zamrznem, pa uživam u njima tokom cijele godine.
Nekako sam u zadnje vrijeme postala opsjednuta Galettama, prefinim prhkim tijestom, nalik na pite, koji podnosi svakojaka punjenja, i slatka i slana.
Te sam odlučila svoj prvi desert ove godine s borovnicama, dodijeliti upravo njoj; Galetti s borovnicama...
Recept:
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 170 g hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
Punjenje:
- 350g borovnica
- 4 žlice meda
- 1 žličica limunove korice
- 1 žlica oštrog brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- šećer za posip
Postupak:
- Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pijeskasta mokra smjesa)
- Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi
- Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana)
- Borovnice pomiješati sa medom, limunovom koricom, brašnom i prsohvatom soli
- Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda
- Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti
- Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 cm, te izrezati krugove željenog promjera
- Na sredinu posložiti borovnice, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti
- Premazati jajem i posipati krajeve šećerom
- Pecite na 190 C cca 30 min
- Ostavite na rešetki da se ohlade
- Na kraju po želji možete dodati i par svježih borovnica, te posipati šećerom u prahu
Dobar tek!
Tihana
Odličan desert koji tako primamljivo izgleda.
OdgovoriIzbrišihvala! ;) i stvarno je fin... :)
Izbriši