nedjelja, 1. veljače 2015.

Ekleri



Toliko sam ih se zaželjela, da sam ih morala ići radit. Već dva dana sanjam o njima. Prvi put ih radim, i zadovoljna sam kako su ispali. Malo je postupak izrade kompliciran, ali nije neizvediv. ;)


Recept za kuhano tijesto:

  • 1,25 dl punomasnog mlijeka  
  • 1,25 dl vode
  • 11,5 dag maslaca
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 14 dag oštrog brašna
  • 5 velikih jaja sobne temp


Postupak:

  • U posudi zagrijte mlijeko, vodu, maslac, šećer i sol
  • Pustite da zakuha
  • Kad proključa, dodajte sve brašno odjednom, smanjite vatru na srednju jačinu i brzo miješajte drvenom kuhačom (tijesto će se vrlo brzo povezati)
  • Miješajte 2-3 min da se tijesto lagano posuši (mora biti glatko i mekano)
  • Prebacite tijesto u drugu posudu i nastavite mijesiti ili mikserom sa lopaticama ili rukama
  • Nakon što se tijesto malo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje (iza svakog jajeta mijesite tijesto dok se potpuno ne umiješa)
  • Trebali biste dobiti mekano, lagano rastezljivo tijesto
  • Smjesu prebacite u sčastičarsku vrećicu i istisnite u obliku eklera na papir za pečenje
  • Ostavite više mjesta između svakog jer se tokom pečenja rašire
  • Pecite na cca 200 C cca 20-25 min


Recept: krema

  • 250 ml mlijeka
  • 1 žlićica ekstrakta vanilije
  • 2 žumanjka
  • 30 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica gustina
  • 50 ml slatkog vrhnja


Postupak:

  • Mlijeko zagrijte i pustite da zakuha na laganoj vatri
  • U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, dodajte ekstrakt vanilije, brašno i gustin i sve dobro izmiješajte
  • Kad mlijeko zakuha, uzmite par žlica i ulijte u smjesu s žumanjcima, promiješajte i vratite cijelu smjesu u mlijeko, te kuhajte cca 2-3 min, dok se smjesa ne zgusne
  • Ostavite sa strane da se krema ohladi
  • Slatko vrhnje izradite u šlag, te dodajte u kremu

Punjenje:

  • Kad su ekleri pečeni, ostavite ih malo da se ohlade
  • Prerežite ih vodoravno na pola, te slatičarskom vrećicom na donji dio eklera prvo stavite kremu od vanilije, a na nju izrađeni šlag (ako ne želite, može i samo krema)
  • Poklopite gornjim dijelom eklera



Ukrašavanje: Ocaklina (bijela)

  • 1 bjelanjak        
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žlica limunova soka

  • U bjelanjak stavite šećer u prahu, te miješajte dok ne dobijete finu, glatku, sjajnu, tekuću smjesu, te dodajte limunov sok, i miješajte jos cca 2 min
  • Tako dobivenu ocaklinu, žlicom prelijete preko eklera
  • U nju ako želite možete dodati jestive boje


Čokoladna ocaklina

  • 25 dag tamne čokolade
  • 1 dl mlijeka
  • 1,5 dag maslaca

  • Na pari rastopite čokoladu i maslac
  • Dodajte zagrijano mlijeko, te miječajte dok se smjesa ne sjedini
  • Prelijte preko eklera



Nema komentara:

Objavi komentar