Toliko sam ih se zaželjela, da sam ih morala ići radit. Već dva dana sanjam o njima. Prvi put ih radim, i zadovoljna sam kako su ispali. Malo je postupak izrade kompliciran, ali nije neizvediv. ;)
Recept za kuhano tijesto:
- 1,25 dl punomasnog mlijeka
- 1,25 dl vode
- 11,5 dag maslaca
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica soli
- 14 dag oštrog brašna
- 5 velikih jaja sobne temp
Postupak:
- U posudi zagrijte mlijeko, vodu, maslac, šećer i sol
- Pustite da zakuha
- Kad proključa, dodajte sve brašno odjednom, smanjite vatru na srednju jačinu i brzo miješajte drvenom kuhačom (tijesto će se vrlo brzo povezati)
- Miješajte 2-3 min da se tijesto lagano posuši (mora biti glatko i mekano)
- Prebacite tijesto u drugu posudu i nastavite mijesiti ili mikserom sa lopaticama ili rukama
- Nakon što se tijesto malo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje (iza svakog jajeta mijesite tijesto dok se potpuno ne umiješa)
- Trebali biste dobiti mekano, lagano rastezljivo tijesto
- Smjesu prebacite u sčastičarsku vrećicu i istisnite u obliku eklera na papir za pečenje
- Ostavite više mjesta između svakog jer se tokom pečenja rašire
- Pecite na cca 200 C cca 20-25 min
Recept: krema
- 250 ml mlijeka
- 1 žlićica ekstrakta vanilije
- 2 žumanjka
- 30 g šećera
- 1 žlica brašna
- 1 žlica gustina
- 50 ml slatkog vrhnja
Postupak:
- Mlijeko zagrijte i pustite da zakuha na laganoj vatri
- U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, dodajte ekstrakt vanilije, brašno i gustin i sve dobro izmiješajte
- Kad mlijeko zakuha, uzmite par žlica i ulijte u smjesu s žumanjcima, promiješajte i vratite cijelu smjesu u mlijeko, te kuhajte cca 2-3 min, dok se smjesa ne zgusne
- Ostavite sa strane da se krema ohladi
- Slatko vrhnje izradite u šlag, te dodajte u kremu
Punjenje:
- Kad su ekleri pečeni, ostavite ih malo da se ohlade
- Prerežite ih vodoravno na pola, te slatičarskom vrećicom na donji dio eklera prvo stavite kremu od vanilije, a na nju izrađeni šlag (ako ne želite, može i samo krema)
- Poklopite gornjim dijelom eklera
Ukrašavanje: Ocaklina (bijela)
- 1 bjelanjak
- 200 g šećera u prahu
- 1 žlica limunova soka
- U bjelanjak stavite šećer u prahu, te miješajte dok ne dobijete finu, glatku, sjajnu, tekuću smjesu, te dodajte limunov sok, i miješajte jos cca 2 min
- Tako dobivenu ocaklinu, žlicom prelijete preko eklera
- U nju ako želite možete dodati jestive boje
Čokoladna ocaklina
- 25 dag tamne čokolade
- 1 dl mlijeka
- 1,5 dag maslaca
- Na pari rastopite čokoladu i maslac
- Dodajte zagrijano mlijeko, te miječajte dok se smjesa ne sjedini
- Prelijte preko eklera
Nema komentara:
Objavi komentar