Iako nisam neki fan Browniesa, ovog tipičnog američkog preslatkog, prezasitog, preljepljivog.... pre, pre, pre... svega kolača, ova "zdrava" varijanta me oduševila. I vrlo brzo ću ga opet raditi. :) Iako ne mogu reći ni za ovu varijantu da je lagana, nije, ali zato nije uopće preslatka, dapače, gorkasta je zbog kave, kakaa i čokolade s visokim udjelom kakaa. Zasitno je od svih tih orašastih plodova i datulja, tako da se ne morate bojati da ćete pretjerati s konzumacijom. ;) Nećete moć... Valjda! :)
Što je najbolje u njemu nema niti brašna, niti šećera, niti se peče. :) Idealno! Samo sve usitnite, spojite, stavite u hladnjak na sat vremena i uživate! :)
Recept:
- 250 ml badema
- 150 ml oraha
- 100 ml indijskih oraščića
- 1 žličica kave (prah)
- 150 ml kakaa
- 100 ml kokosovog brašna
- ekstrakt vanilije
- prstohvat soli
- 500 ml (cca 350 g) sušenih datulja
- 25 ml agavinog sirupa
Preljev:
- 50 g tamne čokolade
- krupna morska sol
Postupak:
- U blender stavite 200 ml badema, 100 ml oraha, 50 ml indijskih oraščića i žličicu kave, te usitnite do finog praha
- Dodajte kokosovo brašno, kakao, ekstrakt vanilije, prstohvat soli i blendajte sve zajedno dok se sve fino ne sjedini
- Prebacite mješavinu u drugu zdjelu
- Datulje stavite u blender i usitnite do što manjih komadića
- Dodajte mix orašastih plodova i sirup od agave, i sve dobro izblendajte dok ne dobijete smjesu sličnu "tijestu"
- Nasjeckajte 50 ml badema, 50 ml oraha i 50 ml indijskih oraščića i dodajte smjesi
- Još jednom sve dobro izmiješajte
- Smjesu stavite na pek papir i dobro rukama pritisnite
- Stavite u hladnjak na min sat vremena
- Čokoladu otopite, te prelijte preko browniesa, te pospite krupnom morskom soli
Uživajte prožimajući divne okuse...
Tihana
odlično!
OdgovoriIzbrišiPredobro!!!
OdgovoriIzbrišiobožavam ovakve slatkiše! i slažem se da su brownies sve "pre" ;)
OdgovoriIzbrišii ovi imaju "pre" svega (ovoga puta u dobro smislu), ali i "pre" fini su ;)
OdgovoriIzbrišiKako ovo dobro izgledaaaa....
OdgovoriIzbriši