petak, 14. ožujka 2014.

Kruh od mrkve, jabuke i đumbira


Bez ikakvog ustručavanja izjavljujem da mi je ovo najdraži kolač, ove godine. :) Zasad! ;)
Garantiram da ćete ga raditi opet... opet... opet... ... ... ;)

Dok pišem ovaj post, sa zadovoljstvom priznajem da kruha već više od pola nema, a napravljen je prije manje od pola sata. Drugu polovicu sam sakrila, da uživam za doručak, a krišku, dvije moram ostaviti svojoj A. (čitaj:najbolja frendica), jednoj od mojih glavnih slatkih degustatorica. Vidim da ću ga sutra opet raditi. :) I neće mi biti teško, jer je ovo raj za nepce. 
Tjedan dana dosađujem da mi se jede nešto od mrkve, a da je u obliku kruha. Vjerojatno me na takvu odluku vuklo ovo prelijepo vrijeme zadnjih dana, jer sam htjela jake boje u jelima, makar su namirnice tipične jesenske. :) 
Tortu od mrkve sam već prije radila i bila je izvrsna, tako da sam sada htjela dati neki novi "touch" cijeloj priči, malo više sočnosti i puno više začina. Sočnost sam postigla dodajući mu jabuke, a začinjenost dodajući svježi đumbir, cimet i muškatni oraščić. Znala sam da ova kombinacija ne može proći loše.  Da loše, preeeefino je! Sočan, mekan, bogat, pun okusa... 


Recept:

  • 3 jaja          
  • 1/2 šalice biljnog ulja
  • 1 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3 šalice oštrog brašna
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 1/2 žličice cimeta
  • 3/4 žličice muškatnog oraščića
  • 2 šalice ribane mrkve (cca 3 srednje mrkve)
  • 1 šalica jabuke narezane na male komadiće (cca 2 manje jabuke)       
  • 1/4 šalice kokosovog brašna
  • 1 žličica naribanog đumbira


Postupak:

  • Mikserom istucite jaja
  • Dodajte ulje, šećer i ekstrakt od vanilije, te sve dobro izmiksajte, dok ne dobijete pjenastu glatku smjesu
  • U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, prašak za pecivo, cimet i muškatni oraščić
  • U par puta lagano dodajte tu suhu smjesu mokroj, lagano miješajući ručno kuhačom
  • Lagano umiješajte mrkvu, jabuku, đumbir i kokosovo brašno 
  • Ulijte u duguljasti pleh, u koji ste prethodno stavili pek papir
  • Pecite na 180 C cca 1h 
  • Izvadite iz pećnice, te ostavite da se ohladi u plehu 10tak min, nakon toga ga izvadite, maknite papir i stavite na rešetku da se skroz ohladi




Uživajte prožimajući divne okuse...

Tihana

2 komentara:

  1. Odličan recept, nisam znala da se ovakve stvari mogu kombinirati. Po slikama mi se čini da je odlično ispalo pa ću svakako probati napraviti. pekac kruha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isprobaj svakako! meni i mojima doma je ovo trenutno najbolji kolač... stvarno je fini... :)

      Izbriši