Stiglo je moje najdraže godišnje doba! :) a s njime i sve blagodati okusa i boja koje ono pruža... Tržnice su prepune domaćeg voća i povrća! Jedno od tog ljetnog voća su i meni omiljene slatke, mesnate trešnje...
Čim sam ih zapazila na tržnici, odmah sam dobila ideju da bih mogla napraviti cheesecake.
Ovaj cheesecake se peče, i nije zbiti kako znaju cheesecakeovi biti, ne, ovaj je prozračan, mekan, sočan, lagano kiselkast, osvježavajuć. Idealan za ljetne večeri uz čašu vina i dobro društvo. ;)
Recept:
- 425 g trešanja (okoštenih i opranih)
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica sirupa od agave
Podloga:
- 200 g Grancereale keksa Classic
- 1/4 šalice mljevenih badema (može i bez)
- 2 žlice smeđeg šećera
- prstohvat soli
- 5 žlica otopljenog maslaca
Krema:
- 450 g krem sira (sobne temp.)
- 2/3 šalice šećera
- 1 žličica soli
- 3 žlice glatkog brašna
- 4 jaja (sobne temp.)
- 2/3 šalice slatkog vrhnja (sobne temp.)
- 2 žlice limunovog soka
- 1 1/2 žličica ekstrakta vanilije
- 3/4 žličice ekstrakta badema
Postupak:
- Trešnje staviti u lonac zajedno sa smeđim šećerom i sirupom od agave, te kuhati cca 10tak min dok ne ispuste sok
- Ostaviti da se malo ohladi, i izblendati dok se ne dobije fina glatka pasta
- Kekse izmrviti isto u blenderu, dodati bademe, šećer, prstohvat soli i otopljeni maslac, još malo izblendati da se sve dobro sjedini
- U kalup (25 cm) staviti na dno papir za pečenje, te prebaciti kekse koje dobro žlicom utisnite u dno
- Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C 10 min
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se podloga skroz ohladi
- Temp. pećnice sada smanjite na 160 C
- U većoj zdjeli izmiksajte dobro krem sir sa šećerom, dok ne dobijete glatku smjesu, bez grudica
- Dodajte sol i brašno i opet izmiksajte
- Dodajte jedno po jedno jaje, iza svakog dobro izmiksajte
- Zatim ulijte slatko vrhnje, limunov sok, ekstrakt od vanilije i badema, izmiksajte, te nakraju ulijte ohlađenu pastu od trešanja, i sve zajedno izmiksajte dok se boja skroz ne ujednači
- Ulijte smjesu na pečenu podlogu, i vratite u pećnicu na 160 C cca 45-50 min
- Ostavite da se dobro ohladi, i stavite u hladnjak preko noći (ili na par sati) da se dobro stvrdne
Dobar tek!
Tihana
kakva divna boja
OdgovoriIzbrišiPrirodna boja tresnje.. 😉
IzbrišiOdlično izgledaju! Super recept! :)
OdgovoriIzbriši