ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

Orahnjača s čokoladom i karamelom


Samo ću ovo reći: "klofanje" se isplatilo! ;) I to dvostruko! Okusni pupoljci su zadovoljeni, a biceps mi je lijepo oblikovan (bar jedan :) ).


Recept:
Tijesto:

  • 1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca 
  • 40 dag oštrog brašna                   
  • 8 dag maslaca  
  • 8 dag šećera
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • limunova korica
  • 2-3 dl mlijeka

Postupak:

  • Kvasac razmutimo s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka
  • Ostavimo da se digne
  • Brašno prosijemo i dodamo uzdignuti kvasac, dolijemo preostalo mlako mlijeko, šećer, prstohvat soli, žumanjke, rastopljeni maslac i limunovu koricu
  • Tijesto zamijesimo i tučemo kuhačom sve dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače
  • Ostavimo na toplom da se diže cca 30 min

Nadjev:

  • 20 dag šećera        
  • 2,5 dl mlijeka
  • 70 dag mljevenih oraha
  • 6 dag čokolade
  • žlica meda

Postupak:

  • Za nadjev šećer karameliziramo tako da pržimo u suhoj posudi dok ne postane tamnožute boje
  • Zalijemo ga mlijekom, prokuhamo i maknemo sa vatre
  • Dodamo mljevene orahe, kosanu ili narezanu na kockice čokoladu i med
  • Dobro promiješamo da se sve sjedini


  • Tijesto lagano premijesimo i razvaljamo u jedan list prema duljini kalupa, te ga premažemo nadjevom
  • Orahnjaču savijemo s obiju strana do sredine i stavimo u namašćen i pobrašnjen lim
  • Ostavimo tako da se diže cca 45 min
  • Prije pečenja orahnjaču premažemo žumanjkom
  • Pečemo na 180 C cca 1 sat



2 komentara:

  1. zanimljivo...nikad nisam isprobala orehnjaču u takvoj verziji... pretpostavljam da je puno finija od obične :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam ju prvi puta radila u u ovoj verziji, i mogu samo reći njam.... :) fali je već pola, a trebala bi biti spremna za sutrašnji doček :) u svakom slučaju, laganija varijanta orehnjače ;)

      Izbriši