Sezona šljiva!
Pa kako da ih onda ne iskoristim u prejednostavnim i uvijek prefinim galettama! ;)
Ako volite prhko tijesto, ne preslatke deserte, lagano kiselkaste, onda ovo morate isprobati!
Recept:
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 170 g hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
Punjenje:
- 250g šljiva
- 4 žlice meda
- 1 žličica limunove korice
- 1 žličica gustina
- 1 jaje
- šećer za posip
Postupak:
- Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pijeskasta mokra smjesa)
- Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi
- Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana)
- Jagode narezati na ploške, pomiješati sa medom, limunovom koricom i gustinom
- Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda
- Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti
- Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 mm, te izrezati krugove željenog promjera
- Na sredinu posložiti narezane na ploške šljive, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti
- Premazati jajem i posipati krajeve šećerom, kako bi dobili finu hrskavu koricu
- Pecite na 190 C cca 30 min
- Ostavite na rešetki da se ohlade
- Na kraju po želji posipati šećerom u prahu
Dobar tek!
Tihana
ove šljive su zelene, da li je zbog toga što nisu zrele ili takav im je vrst? kod nas su crvene ili žute...
OdgovoriIzbrišiovako kako si testo formirala mi u ostrvo Krit pravimo Skalcunja a sadrže sir i med... kod nas galeta se zove prezla...
Ovdje još nema šljiva, barem na našoj šljivi.:) To mi najmilije voće i jedva čekam da stignu. Ove galete super izgledaju, a sve je jednostavno i fono.
OdgovoriIzbrišiMe gustan las galette y esta está deliciosa y de lujo me encanta,abrazos.
OdgovoriIzbrišiIsprobala sam recept i odlično je ispao :)
OdgovoriIzbriši