utorak, 26. svibnja 2015.

(GASTROSFERA) Galette s jagodama...


Svibanj! Mjesec žarko crvenih, slatkih, mirišljavih jagoda!
Obzirom da im sezona traje jako kratko, pokušavam ih iskoristiti na što više načina, u pitama, kremama, sladoledu... Jednostavno podnose sve varijante, a svi ih vole! :) U što god ih stavite, daju onu romantičnu notu. Svaki deserta napravljen s njima izgleda divan, a da ne govorim o okusu. 

Već svi znaju da sam opsjednuta prhkim tijestom i pitama, odlučila sam ih prvo iskoristiti u ovim prefinim galettama, koje obožavam!
Prejednostavne su za napraviti, a prefine za poludit! :)

Uživajte u ovom romantičnom crvenom mjesecu! :)

Recept:
Tijesto:                                                

  • 250 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • 170 g hladnog maslaca
  • 2 žlice hladne vode 

Punjenje:

  • 250g jagoda
  • 4 žlice meda
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 žličica gustina

  • 1 jaje
  • šećer za posip

Postupak:

  • Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pijeskasta mokra smjesa)
  • Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi
  • Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana)
  • Jagode narezati na ploške, pomiješati sa medom, limunovom koricom i gustinom
  • Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda
  • Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti
  • Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 cm, te izrezati krugove željenog promjera
  • Na sredinu posložiti jagode, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti
  • Premazati jajem i posipati krajeve šećerom, kako bi dobili finu hrskavu koricu
  • Pecite na 190 C cca 30 min
  • Ostavite na rešetki da se ohlade
  • Na kraju po želji posipati šećerom u prahu



Dobar tek!

Tihana

Broj komentara: 5: