petak, 13. lipnja 2014.

Sweet-Spicy-Hot Galette...


Sweet-Spicy-Hot Galette... na prvu izgleda kao nešto slano... ali nije! ;) Slatko je, ljuto, prebogato začinima...
Jabuka, chilli, med, muškatni oraščić, ružmarin... ne mogu ja protiv sebe i spajanju slatkog s ljutim. I naravno kad sve to spojim u pitu. To sam ja! To je kolač za mene :). 
A ovaj rustikalni izgled me svaki puta obori s nogu. :)

Galette je naziv koji se koristi u francuskoj kuhinji za prhko tijesto u obliku kruga. Punjenja mu mogu biti svakojaka, slana, slatka, voće, povrće. Što god poželite.

Ne mogu vam opisati koliko je ovo finoooooo! Čim uđe u pećnicu, počnu sokovi raditi svoje, i izlaze takvi božanstveni mirisi, da jedva dočekate da ih izvadite i navalite. A ooookus! Rapsodija u ustima... 

Recept:
Tijesto:

  • 2 šalice glatkog brašna    
  • prstohvat soli
  • 1 1/2 žlice šećera
  • 1 šalica hladnog maslaca 
  • 2 žlice hladne vode


Punjenje:

  • 3 šalice Granny Smith jabuka (oguljenih i narezanih na ploške)
  • sok 1 limuna
  • 2 žlice šećera + malo za posipati   
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 2 žlice svježeg ružmarina (sitno narezanog)
  • 2 žlice chillija (Jalapeno, anaheim, hatch, poblano), ovisi koliko ljuto želite
  • 2 žlice meda
  • 1 jaje


Postupak:
  • Mikserom dobro razradite brašno, sol, šećer i maslac (dok se dobijete mokru pijeskastu teksturu)
  • Dodajte 2 žlice vode, još malo mikserom razradite, te prebacite na radnu površinu i oblikujte tijesto u kvadrat (oblik maslaca)
  • Tijesto umotajte u prozirnu foliju, te stavite u hladnjak na min sat vremena (do 2 dana)
  • Jabuke ogulite i narežite na ploške
  • Dodajte im limunov sok, šećer, muškatni oraščić i ružmarin
  • Tijesto razvaljajte na debljinu cca 4-5 mm, te izrežite krugove željenog promjera (ovisi želite li manje ili veće)
  • Na sredinu posložite jabuke, ostavite krajeve prazne kako bi ih mogli zavrnuti preko
  • Posipajte chillijem i prelijte medom
  • Prebacite krajeve tijesta preko jabuka, premažite jajem i posipajte šećerom
  • Pecite na 190 C cca 30 min (dok rubovi ne posmeđe)
  • Ostavite na rešetki da se ohlade





Dobar tek!

Tihana

Nema komentara:

Objavi komentar