ponedjeljak, 24. veljače 2014.

Maslac od badema


Obožavam bademe, općenito orašaste plodove, te bilo kakve proizvode od istih, pogotovo maslace. U dućanu su dosta skupi, a količinski slabi, pa sam odlučila napraviti sama "homemade" maslac od badema. Zašto ne? Jer stvarno je vrlo jednostavno i brzo i u krajnjem slučaju zdravo. Poznato je da je maslac od badema prirodni izvor zdravih proteina, ugljikohidrata i masti. Naravno, uz sve te zdrave činjenice, je i kalorično, pa treba pripaziti na konzumaciju, jer vrlo lako prijeđe u ovisnost. ;)



Recept:                                        


  • 500 g badema
  • prstohvat soli
  • 1 1/2 žličica sirupa od agave
  • 1 žlica maslinovog ulja 


Postupak:

  • Bademe pofuriti u prokuhaloj vodi, oljuštiti, rasporediti ih na pleh, te staviti u pećnicu na 180 C cca 6-8 min (svake 2 min promiješati da se ne zalijepe)
  • Izvaditi ih iz pećnice, te ostaviti da se ohlade
  • Staviti ih u multipraktik, te zajedno sa žlicom maslinovog ulja ih usitnjavati (cca 3 min)
  • Dodati prstohvat soli, sirup od agave ili med, te opet sve zajedno u multipraktiku miješati, dok se smjesa ne pretvori u maslac
  • Povremeno sa stranica multipraktika žlicom pokupiti smjesu
  • Gotovi maslac staviti u staklenku i držati ga u frižideru


Na isti način možete pripremiti maslac od bilo kojih orašastih plodova.

Takav "homemade" maslac može stajati u frižideru cca 3 tjedna.

Uživajte prožimajući divne okuse...

Tihana

2 komentara: